D.Vyshemirsky Post11. septembrī plkst. 18:00 Latvijas Fotogrāfijas muzejā notiks fotogrāfa Dmitrija Višemirskija grāmatas "post – " atklāšana un fotogrāfa Vilhelma Mihailovska foto albuma "Portreti. Likteņu grāmata" prezentācija. Ieeja pasākumā – bez maksas.

Fotogrāfs no Kaļiņingradas Krievijā Dmitrijs Višemirskijs grāmatā "post –" aplūko šī Baltijas jūras piekrastē esošā apgabala postvācu un postpadomju kultūras telpu. Līdz 1945. gadam šī teritorija bija daļa no Austrumu Prūsijas. Savulaik šeit dzīvojuši tādi izcili zinātnieki un domātāji kā Imanuels Kants, Hanna Ārente, Frīdrihs Beselis un citi. Šobrīd Kaļiņingradas apgabala kultūrainava, kas veidojusies no pretrunīgajām Krievijas un Vācijas kultūrām, Eiropai var likties ļoti interesanta un bieži vien – absurda. Fotogrāfijas, kuras iekļautas grāmatā "post –" ir uzņemtas 2000. gadu sākumā.

Fotogrāfs Dmitrijs Višemirskijs (1958) ar fotogrāfiju sāka nodarboties 1980. gadā. Līdz 1990. gadu sākumam grāmatas autors strādāja par fotoreportieri periodiskajos izdevumos. 1980. gadu beigās viņš piedalījās vairākās fotoekspedīcijās uz Padomju Savienības ieslodzījuma nometņu un nometināšanas vietu sistēmām. Dmitrijs Višemirskijs kopš 1987. gada veido personālizstādes, piedalījies vairākās grupu izstādēs Krievijā un ārvalstīs. Ir vairāku publikāciju autors krievu un ārzemju presē. Fotogrāfa darbi glabājas muzejos un privātkolekcijās Krievijā, Vācijā, Dānijā, Lietuvā, Polijā, ASV, Francijā un citās valstīs.

V02

Savukārt fotogrāfa Vilhelma Mihailovska foto albumā "Vilhelms Mihailovskis. Portreti. Likteņu grāmata" 229 attēlos portretēti 257 panākumiem bagāti cilvēki. Pats autors saka: "Četrdesmit gadus man ir bijusi iespēja uzņemt attēlus, izmantojot radošumu un garīgo enerģiju no maniem vienaudžiem, ar kuriem mani vienoja kultūra un pasaules uzskati. Ar daudziem no viņiem liktenis man dāvāja draudzību – ar Ojāru Vācieti, Egonu Spuri, Ansi Epneru, Hercu Franku, Ludmilu Azarovu, Jāni Gleizdu, Gunāru Bindi, Raimondu Paulu... Es uzskatu, ka mans pienākums ir saglabāt viņu tēlus laikā." Fotoalbums "Vilhelms Mihailovskis. Portreti. Likteņu grāmata"- nav komerciāls izdevums, bet gan paredzēts plašam fotomākslas mīļotāju lokam.

Vilhelms Mihailovskis (1942) fotomākslai pievērsās 1969. gadā. Savas karjeras laikā mākslinieks ir rīkojis 57 personālizstādes Latvijā un deviņas – ārzemēs. Autors saņēmis vietējus un starptautiskus fotomākslas apbalvojumus, to skaitā prestižo "World Press Photo" balvu "Golden Eye", Amerikas Fotogrāfijas biedrības PSA (Photographic Society of America), FIAP (Starptautiskā Fotomākslas federācija) zelta medaļas; viņam kā pirmajam no Latvijas tika piešķirts FIAP ekselences tituls.