Ar divu savu pirmo personālizstāžu atklāšanām Latvijas fotomākslas pasaulē ienāk Saeimas deputāts un bijušais zemkopības ministrs Mārtiņš Roze, kas otrdien, 20.aprīlī pulksten 11 atklās fotoizstādi "Rasas lāse kāpostlapā" Latvijas Dabas muzejā, bet pulksten 19 fotoizstādi "...tu esi neparasts zieds..." jaunajā restorānā "Ladig's Cafe". Mārtiņa Rozes vaļasprieks - fotografēšana - jau krietnu laiku ir mediju un sabiedrības uzmanības lokā, tāpēc tagad viņš izlēmis savus darbus demonstrēt plašākai publikai.

"Fotogrāfija ir mana nopietnākā aizraušanās, turklāt tā ir tik dažāda un vienmēr neprognozējama - mirklis, kas notverts fotogrāfijā, ir unikāls. Jau pēc sekundes tieši tā pati vieta, tieši tas pats priekšmets vai cilvēks izskatīsies citāds," par savu hobiju stāsta Mārtiņš Roze, uzsverot, ka pēdējos piecus gadus, kopš ļoti aktīvi pievērsies fotomākslai arhīvos sakrājušās daudzas labas un publikai rādāmas fotogrāfijas, tāpēc arī pieņemts lēmums veidot izstādes.

"Bieži vien televīzijā un žurnālos mēs sajūsmināmies par Āfrikas un citu eksotisku vietu dabu, spējam fotogrāfijā pazīt Kilimandžāro virsotni, varam bez jebkādas aizķeršanās nosaukt attēlos redzamus eksotiskus dzīvniekus, bet nepievēršam uzmanību un nepazīstam to, kas ir tepat blakus. Tāpēc ar izstādi Dabas muzejā es vēlējos sniegt savu, kaut arī nelielu ieguldījumu, lai muzeja apmeklētāji ieraudzītu mūsu Latvijas skaistumu," par izstādes "Rasas lāse kāpostgalvā" mērķiem saka Mārtiņš Roze. Fotogrāfijās būs apskatāmas gan Latvijas ainavas, gan augu un dzīvnieku pasaule, kas tverta no netradicionāla rakursa. "Es patiešām ceru, ka arī pēc piecdesmit gadiem mums būs iespēja savām acīm skatīt to, kas šobrīd vēl ir apskatāms dabā un kas iemūžināts šajos fotomirkļos," saka Mārtiņš Roze.

Savukārt, izstādē "...tu esi neparasts zieds..." apkopotas aktu fotogrāfijas, tēma, kas savulaik izraisīja ļoti plašu mediju interesi un rezonansi. "Patiesībā fotogrāfija ir ļoti plašs mākslas žanrs, un es nesaskatu neko sliktu tajā, ka mākslas fotogrāfijās tiek atainotas skaistas sievietes," uzskata fotogrāfiju autors, tāpēc ar izstādi vēloties parādīt - nekā slikta un nepiedienīga šajos attēlos nevienam neatrast. "Kad pa īstam aizrāvos ar fotografēšanu, tad sapratu, ka skolas gadu bildes vai foto no ceļojuma albumiem ir interesantas, bet uzskatāmas vien par konkrēta mirkļa liecību, nevis īstu fotogrāfiju vai, skaļāk sakot, fotomākslu. Savukārt, būt labam fotogrāfam nozīmē cītīgu fotomākslas pamatu un nianšu apgūšanu pie profesionālākajiem Latvijas meistariem, vēlmi iemācīties un gribu savas zināšanas īstenot reālā fotogrāfijā. Tas nozīmē saukt fotoaparātu par savu, iepazīstot tā iespējas līdz sīkākajām detaļām. Un, protams, apgūt visu fotomākslas žanru pamatus. Tostarp arī aktu fotografēšanu," saka Mārtiņš Roze.

"Arī pēc piecu gadu mācībām nopietnos fotokursos nebūt neapgalvoju, ka esmu profesionalitātes virsotnē, bet noteikti - cenšos būt ceļā uz to. Jo šobrīd fotogrāfija ir mans lielākais hobijs. Un ir patīkami apzināties, ka varu nodot jūsu vērtējumam bildes, kas man pašam šķiet tuvas un svarīgas," apmeklēt abas izstādes aicina fotogrāfs un politiķis Mārtiņš Roze.