Grāmata "Latgale fotogrāfijās" foto: Inga IvanovaGrāmatas "Latgale fotogrāfijās" idejas iniciators ir pazīstamais fotogrāfs, Latgales Fotogrāfu biedrības priekšsēdētājs Igors Pličs. Viņš ir tas cilvēks, kurš kopš 2003. gada ir lolojis domu un sapni par fotogrāfiju sakopojumu - albumu, kas parādītu un atklātu Latgales būtību, līdz ar to visu šo gadu laikā ir rūpīgi atlasījis materiālu, kas vislabāk raksturo Latgali.

2003. gadā tika organizēts pirmais konkurss "Latvijas fotogrāfi atklāt Latgali". Tajā piedalījās 36 autori ar 350 darbiem, kuros tika attēlota Latgales daba, cilvēki un notikumi. Konkursa rezultātā tika organizēta grandioza izstāde ar apbalvošanu, ko vēlāk ceļojošās izstādes veidā varēja apskatīt pa visu Latgali. Kā teic pats Igors Pličs: "Liels darbs tika veikts, bija izveidota skaista izstāde, bet rezultāts mani pilnībā neapmierināja, jo atklāt Latgali tomēr gribējās spilgtāk, patiesāk!"

Tas bija sākums. Visu šo gadu laikā Igors Pličs vāca materiālus, gan no citiem fotogrāfiem, gan arī pats apbraukājot Latgali, bildējot un pilnveidojot savu kolekciju.

Nu jau 2010. gadā, Latgales Fotogrāfu biedrības darbības ietvaros, tika organizēts otrais konkurss ar tādu pašu tēmu "Latvijas fotogrāfi atklāj Latgali". Arī šoreiz piedalījās 36 autori. Kopumā konkursam tika iesniegti 218 attēli, kas veidoti gan melnbaltajā, gan krāsu fotogrāfijā. Piebilst Igors: "Tika papildināti attēli grāmatas izveidei, uz izdevās skaisti svētki fotogrāfijai un Latgalei".

2012. gadā tikai organizēta nākošā lielā akcija – kopā ar Ogres fotoklubu. Rezultātā tika iegūts ap 1000 bildēm tikai par Preiļu novadu vien. Piebilst Igors: "Arvien vairāk pārliecinājos, ka kopā tomēr varam izdarīt pamatīgāk."

Lai arī šie pasākumi ir tikai daļa ieguldījuma no kopējā materiālu apjoma, tomēr tas bija labs pamats. Pēc fotokonkursa noslēguma sākās visapjomīgākais darbs – darbs ar pašvaldībām, fotogrāfiem, amatieriem – materiālu ievākšana no visiem Latgales novadiem. Kopumā tika savākti ap 4000 faili. Darba grupa veica pamatīgu darbu atlasi, kā rezultātā grāmatā tikai nopublicēti nepilni 500 darbi.

Grāmatas "Latgale fotogrāfijās" atvērums foto: Inga Ivanova

Grāmatas "Latgale fotogrāfijās" foto: Inga Ivanova

Tikpat skaists kā pati vieta, ir Latgales foto mākslas meistaru darbu apkopojums – Latgale fotogrāfijās. Katra fotogrāfija parāda un raksturo kaut ko savu, bet tai pat laikā apvieno mūs šajā Latgalē, mūsdienu Latgalē.

Kā teic Igors Pličš: "Fotoalbums ir kārtējais pierādījums tam, ka Latgale, kā par to raksta profesors Pēteris Zeile grāmatā "Latgale un tās ļaudis", nav Latvijas attāls un atpalicis nostūris, bet gan ir tās sākums".

2013. gada 31. augustā Preiļos, viesu namā "Pie Pliča" Preiļu pilsētas svētku ietvaros tikai atvērta grāmata. Izdevuma mērķis ir bijis apvienot visus Latgales novadus, parādīt to burvību, tradīcijas un mentalitāti, un tagad var teikt – mērķis ir sasniegts! Piebilst Igors: "Es jau tagad jūtu, ka šī ar Latgales fotogrāfijām piesātinātā grāmata būs daudziem mājās, bibliotēkās, muzejos un arī citur pasaulē ārpus Latvijas. Grāmata ir Latgales mentālā daļa, Latgales seja. Tas ir pierādījums tam, ka Latgales ļaudis ar savām tradīcijām ir stipri."

Krāšņais izdevums iznācis 2000 eksemplāros un tā teksts ir vairākās valodās, tostarp arī latgaliski. Ievadvārdi Pēteris Korsaks, pēcvārds Igors Pličš. Grāmatā plaši ir apskatāmas Latgales Fotogrāfu biedrības biedru fotogrāfijas par Latgali, kuras pārstāv tādi fotogrāfi kā Igors Pličs, Inga Ivanova, Juris Laizāns, Eduards Medvedjevs, Edgars Pavlovskis, u.c., kā arī daudzu citu, Latgalē pazīstamu fotogrāfu darbi: Aleksandrs Lebeds, Anatols Kauškalis, u.c.

Izdevējs: Latgales Fotogrāfu biedrība sadarbībā ar Latgales pašvaldībām.

Grāmata izdota ar Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu.

Ievadvārdi Pēteris Korsaks, pēcvārds Igors Pličš.

Grāmatas "Latgale fotogrāfijās"

Grāmatas "Latgale fotogrāfijās" atvēršanas pasākums 31.08.2013. Attēlā Preiļu novada domes priekšsēdētājs Aldis Adamovičš un Latgales Fotogrāfu biedrības priekšsēdētājs, grāmatas iniciators Igors Pličs.

Fotogrāfijas autors: Juris Laizāns

Grāmatas "Latgale fotogrāfijās" atvēršanas pasākums 31.08.2013. Igora Pliča dzīves biedre Daina Pliča, grāmatas iniciators Igors Pličs, Preiļu novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Maija Paegle un fotovēsturnieks, Triju Zvaigžņu ordeņa virsnieks Pēteris Korsaks.

Fotogrāfijas autors: Juris Laizāns

Grāmatas "Latgale fotogrāfijās"

Grāmatas "Latgale fotogrāfijās" atvēršanas pasākums 31.08.2013. Attēlā fotovēsturnieks, Triju Zvaigžņu ordeņa virsnieks Pēteris Korsaks.

Fotogrāfijas autors: Juris Laizāns