Yann Arthus BertrandJāatzīstas, ka Jansa Artisa - Bertrāna fotogrāfijas tieši manā izpratnē ir vienas no visiespaidīgākajām starp mūsdienu fotogrāfu darbiem. Tās atšķiras no citu fotogrāfu darbiem un tiešām atstāj pozitīvu iespaidu par mūsu skaisto zemi kāda tā izskatās no putna lidojuma. Ja neko neesat līdz šim redzējuši, tad variet apskatīties dažus viņa darbus mājas lapā yannarthusbertrand.org, kā arī izlasīt biogrāfiju enciklopēdijā en.wikipedia.org/Yann_Arthus-Bertrand. Tagad Kinoteātrī "Rīga" ir iespēja noskatīties šī fotogrāfa dokumentālo filmu "Zeme - mūsu mājas" un ja jums interesē tiešām kvalitatīva fotogrāfija, tad šis būtu viens no tiem, ko vajadzētu apskatīt.

Kā informē Olga Savina, tad šā gada 5. jūnijā, dienā, ko visur pasaulē atzīmē kā "Pasaules vides dienu", plkst. 18:00 kinoteātris "Rīga" aicina visus noskatīties izcilā franču fotogrāfa Jansa Artisa - Bertrāna brīnišķīgo dokumentālo filmu "Zeme - mūsu mājas" un atklāt sev Zemes skaistumu, atcerēties savu atbildību par to, apzināties savu līdzdalību it visā, kas notiek uz mūsu planētas - Zemes. Šajā dienā filma piedzīvo savu pasaules pirmizrādi un to noskatīsies cilvēki 35 pasaules valstīs. 6. un 7. jūnijā filma kinoteātrī būs skatāma plkst. 13:30. 8. un 10. jūnijā - plkst. 16:00. Ieeja uz pirmizrādi un turpmākiem seansiem - 1 lats.

Janss Artiss - Bertrāns pievērsies dabas atainošanai, fotografējis dzīvniekus, cilvēku izpausmes sportā. Ļoti bieži viņš izmantojis iespēju skatīties un rādīt objektu neparastā rakursā - viņš fotografē no augstuma, līdz ar to zināmas, ierastas lietas, dabas veidojumi, viss, ko cēlis cilvēks, atklājas pārsteidzošā daudzveidībā, izrādās gandrīz vai nepazīstami.

Ilgajos darba gados viņš publicējis vairāk nekā sešdesmit grāmatu, kurās apkopotas fotogrāfijas. Viena no pasaulē populārākajām viņa fotogrāfiju grāmatām ir "Zeme no putna lidojuma" - izdota trīs miljonos eksemplāru divdesmit četrās valodās, arī latviešu valodā.
Rādot pasauli no lidojuma augstuma, Bertrāns ar šo filmu apliecina savu atziņu, ka "Zeme ir mākslas darbs". Visnegaidītākie krāsu salikumi un formas vedina domāt, ka filma ieved fantastikas pasaulē, tikai iztēle ļauj pietuvināties un visā vizuālajā materiālā atpazīt reālās pasaules - mūsu Zemes skaistumu, krāšņo daudzveidību.

Ar filmu "Zeme - mūsu mājas" Bertrāns uzrunā visas pasaules cilvēkus, aicina saskatīt, novērtēt, aicina saudzēt un sargāt šo skaistumu, kas ir tik trausls. Zeme - lai cik liela, neaptverama liekas ikdienas skatījumā, patiesībā ir tikai neliela daļiņa Visumā, Izplatījumā. Un ir tik ļoti svarīgi apzināties, ka Zeme ir mūsu mājas, mūsu ziņā ir to saudzēt, saprātīgi apsaimniekot, lai saglabātu Zemes skaistumu, bagātību. Tieši tā - ne tikai baudīt un priecāties, bet saglabāt un saudzēt - līdz ar to globālu saturu iegūst tik konkrētais priekšstats par vides aizsardzību. Tāds ir vēstījums, ar ko Janss Artiss - Bertrāns vēršas pie cilvēkiem visā pasaulē.

Filmas producents ir slavenais franču režisors Liks Besons. Arī viņa līdzdalība šajā projektā apliecina tā nozīmīgumu visai pasaulei, visai cilvēcei un katram cilvēkam.

Ziņas sagatavošanai izmantota informācija no Latvijas Televīzijas mājas lapas: http://www.ltv7.lv/lat/dokumentalas_filmas/5873/5874/

Jan Artis Bertran