Nikon Photo Contest 2014-2015Nikon Europe aicina uzņēmīgus fotogrāfus kārtējo reizi dalīties ar savu aizrautību un iesniegt darbus 35. gadskārtējam konkursam Nikon Photo Contest (Nikon fotogrāfiju konkurss). Pirmo reizi visu godalgu kategorijās fotogrāfijā un videogrāfijā tiks pieņemti darbi, kas uzņemti ar jebkādām digitālajām ierīcēm, tostarp viedierīcēm. Šogad visdažādākā pieredzes līmeņa profesionāli fotogrāfi un fotografēšanas entuziasti varēs iesniegt darbus konkursam no 2014. gada 15. septembra līdz 15. decembrim.

Prestižais konkurss Nikon Photo Contest (NPC) notiek katru gadu kopš 1969. gada, un tas sniedz iespēju profesionāliem fotogrāfiem un fotografēšanas entuziastiem apmainīties idejām un bagātināt fotografēšanas kultūru visā pasaulē. Pagājušajā gadā konkursam tika iesniegts rekordliels darbu skaits — 99 339 darbi no 153 valstīm visā pasaulē —, un tajos tika atspoguļots plašs tēmu klāsts no aizraujošām ainavām līdz unikāliem portretiem.
2014.–2015. gada konkursam ir pievienoti četri jauni izaicinājumi.
• Visās fotogrāfijas un videogrāfijas kategorijās ir ieviesta jauna papildu tēma “Home” (“Mājas”), ļaujot katram dalībniekam paust savu unikālo interpretāciju atkarībā no viņu personiskās jēdziena “mājas” izpratnes.
• Tagad visās fotogrāfijas un videogrāfijas kategorijās tiks pieņemti darbi, kas uzņemti ar jebkādām digitālās attēlveidošanas ierīcēm (tostarp viedierīcēm un videokamerām).
• Reaģējot uz izteiksmīgo un radošo veikumu videogrāfijas jomā, videogrāfijas kategorijās šogad tiks pieņemti darbi, kuru garums ir 6–180 sekundes.
• 10 izvēlētiem dalībniekiem vecumā līdz 19 gadiem (ieskaitot) visās kategorijās tiks piešķirta jauna godalga “Generation N”.
Šogad konkursa žūrijā darbosies 17 tiesneši no visas pasaules — pazīstami fotogrāfi, filmu režisori, radošie direktori un attēlveidošanas eksperti. Viņu uzdevums būs izvēlēties 96 1., 2. un 3. vietas ieguvējus katrā kategorijā, kā arī galvenās balvas saņēmēju.
Galvenās balvas ieguvējs fotogrāfijas un videogrāfijas kategorijās saņems trofeju, sertifikātu, Nikon produktus 1 000 000 ¥ vērtībā un 500 000 ¥ naudas balvu. Pirmās vietas ieguvēji katrā kategorijā saņems trofeju, sertifikātu un Nikon produktus 500 000 ¥ vērtībā. Detalizētu informāciju par balvām visās kategorijās skatiet vietnē www.nikon-photocontest.com/en/.
Uzvarētāji tiks paziņoti 2015. gada jūnijā; plānota arī uzvarētāju darbu izstāde.
Takami Tsučida (Takami Tsuchida), Nikon Europe prezidents, komentē: “Katru gadu Nikon Photo Contest žūrijas locekļus pārsteidz un iedvesmo ārkārtīgi plašais darbu klāsts, ko iesniedz fotogrāfi no visas pasaules. Lai cildinātu fotogrāfiju un aizrautību, ar kādu cilvēki nododas šim mākslas veidam, mēs sniedzam iespēju iesaistīties ikvienam. Kopā ar mūsu sadarbības partneri uzņēmumu Western Digital Technology mēs aicinām fotogrāfus sākt apsvērt, kādus darbus iesniegt šogad, un ar nepacietību gaidām iespēju aplūkot dalībnieku paveikto.”
Galvenie tiesneši
Galveno tiesnešu lomu fotogrāfijas un videogrāfijas kategorijās uzņemties uzaicināti divi pasaulē atzīti un pieredzes bagāti radošie direktori — Stīvens Meijs (Stephen Mayes) un Džons Sī Džejs (John C Jay).
Stīvens Meijs, kurš pildīs galvenā tiesneša pienākumus fotogrāfijas kategorijā, pašlaik ir Tima Heteringtona tresta¹ izpilddirektors. Viņš vada augstākā līmeņa fotogrāfu un mākslinieku darbu un karjeru tādās vispusīgās jomās kā māksla, mode, fotožurnālistika un komerciālā fotogrāfija vairāk nekā 25 gadus.
No 2004. gada līdz 2012. gadam viņš darbojās kā konkursa World Press Photo sekretārs, turklāt viņš ir izstrādājis veiksmīgus uzņēmējdarbības plānus ievērojamam skaitam attēlveidošanas uzņēmumu un pārstrukturējis to darbību visā pasaulē. Džons Sī Džejs, kurš pildīs galvenā tiesneša pienākumus videogrāfijas kategorijā, pašlaik aktīvi darbojas kā stratēģisko un radošo konsultāciju uzņēmuma prezidents un izpilddirektors, veidojot jaunus uzņēmumus un izstrādājot produktus un pakalpojumus.
Žurnāla Graphic Design USA lasītāji ir atzinuši viņu par vienu no desmit ietekmīgākajiem mākslas direktoriem pēdējo 50 gadu laikā, un viņš ir iekļuvis prestižās organizācijas Art Directors Club of New York² Slavas zālē.
¹Tims Heteringtons (Tim Hetherington) bija britu fotožurnālists. Viņš pievērsās konfliktu dokumentēšanai, un viena no viņa fotogrāfijām 2007. gadā tika atzīta par World Press Photo gada fotogrāfiju. Tima Heteringtona trests nodarbojas ar Heteringtona profesionālās dzīves mantojuma saglabāšanu, tostarp fizisko materiālu drošu arhivēšanu un viņa darba intelektuālā un mākslinieciskā lietojuma pārvaldību.
²Vecākā mākslas direktoru organizācija pasaulē (vadība atrodas Ņujorkā; organizācija dibināta 1920. gadā). Art Directors Club of New York cildina mākslas direktoru izcilību tādās jomās kā reklāma un grafiskais dizains, piešķirot starptautiskas gadskārtējas organizācijas godalgas.
Papildinformāciju par konkursu Nikon Photo Contest, kategorijām un dalības nosacījumiem skatiet vietnē www.nikon-photocontest.com/en/