Leonīds Važnais "Test of the city & Actress"Līdz 24.augustam Latgales Kultūrvēstures muzejā (Atbrīvošanas alejā 102, Rēzeknē) skatāma fotogrāfa Leonīda Važnā asociatīvās fotogrāfijas izstāde "Test of the city & Actress".

Izstādes projekts mākslas fotogrāfijā "Test of the city & Actress" apvieno divus fotostāstus: asociatīvās fotogrāfijas sēriju "Test of the city" un eksperimentālās fotogrāfijas sēriju "Blue Skies & Actress".

Darbi, kas piedāvāti skatītājiem sērijā "Test of the city" ļauj ieraudzīt mums tik pazīstamo apkārtējo pasauli no cita "skata punkta", no citas puses. Pilsēta, kas ir redzama uz attēla paveras savādākā, citādākā, līdz šim neredzētā veidā.

"Blue Skies & Actress" projekta pamatā ir vizualitātes pētniecība, izmantojot pastāvīgo un impulsveida apgaismojums, kuru lietošanas rezultātā veidojas jauns vizuālais tēls, kas īstenībā nepastāv fiziski, bet veidojas tikai īslaicīgi fotografēšanas procesā, kurš arī tiek fiksēts.

"Blue Skies & Actress" foto vizuālā projekta pamatā ir "Blue Sky Research" pētnieciskā teorija, tie ir tādi zinātniskie pētījumi, kur nav noteikti un formulēti mērķi, nav noteikts pētījuma beigu laiks un noteiktas pētījuma robežas.

Asociatīvās fotogrāfija ir tieši saistīta ar cilvēka psiholoģiju, un interesanta ar to ka, tās uzdevums ir rosināt skatītājā emocijas, pārdomas, kuras ir ielicis autors. Tas ļauj skatītājam veidot pašam savu dialogu ar attēlu.

Izstādes autors, L.Važnais – fotogrāfs, fotogrāfijas pasniedzējs.

Studējis moderno mākslu Eiropas humanitārajā universitātē Viļņā. Iemīļotākais virziens fotogrāfijā – piktoreālisms un asociatīvā fotogrāfija, autora labākie darbi ir veidoti tieši šajā žanrā.