Rietumu Bankas mākslas galerijā ir atklāta latviešu fotomākslinieces Intas Rukas darbu ekspozīcija "Way of life".
Izstāde ir veidota sadarbībā ar Zviedrijas vēstniecību Latvijā un ir veltīta Zviedrijas karaliskās ģimenes vizītei mūsu valstī.
Intas Rukas darbi ir vairākkārt eksponēti starptautiskās izstādēs, tai skaitā Venēcijas biennālē, Barbican centrā Londonā, Fotogrāfijas centrā Stambulā. Mākslinieces uzmanības centrā gandrīz vienmēr ir cilvēks, personība ar viņa īpašo iekšējo pasauli un dzīves filozofiju.
Ekspozīcija "Way of life" – tie ir vairāki desmiti fotogrāfiju, kuras parāda piecu ar lauksaimniecību saistītu zviedru ģimeņu dzīvi. Lai to izveidotu, Inta Ruka, saņēmusi Hälsinglands Museum ielūgumu, pagājušajā gadā vairākkārt apmeklēja Zviedriju, personīgi iepazinās ar savu darbu varoņiem un fotografēja tos.

Rietumu Bankas padomes priekšsēdētāja vietnieks Arkādijs Suharenko, sveicot Intu Ruku un sapulcējušos viesus, teica: "Mums ir ļoti patīkami, ka Rietumu Banka un tās galerija ir izvēlētas par šīs izstādes norises vietu. Katrs šāds notikums tuvina mūsu valstis un padziļina mūsu tautu savstarpējo sapratni."
Izstādes galvenā iecere, ko meistarīgi īstenojusi Inta Ruka, ir parādīt cilvēkus, kuri apzināti izvēlējušies dzīvesveidu, kas Zviedrijā jau tiek uzskatīts kā alternatīvs, jo lielākā iedzīvotāju daļa (ap 85%) ir pilsētnieki.
Ekspozīcijas "Way of life" varoņi dzīvo saskaņā ar sevi un apkārtējo pasauli. "Cilvēki, kurus es fotografēju, daudz strādā, bet tas viņus nenomāc, jo viņi mīl savu darbu un savu dzīvesveidu. Viņi ir brīvi un neatkarīgi, jo paši spēj sevi apgādāt ar gandrīz visu nepieciešamo," saka Inta Ruka.
Tie ir gan jaunieši, kuri apzināti ir kļuvuši par lauksaimniekiem un cer, ka saimniecību turpinās attīstīt viņu bērni; gan arī cilvēki gados, kuri savā vecumā ir saglabājuši lielisku veselību un veic darbu, ko nevarētu padarīt daudzi viņu vienaudži pilsētnieki. "Piemēram, kāds mans nu jau zviedru draugs, ar kuru es regulāri sarakstos, 74 gadu vecumā pats cērt kokus un skalda malku. Un vēl – visi šie cilvēki ir ļoti sirsnīgi un atklāti," stāsta māksliniece.
Iepriekš izstāde "Way of life" četrus mēnešus bija aplūkojama Hälsinglands Museum un piesaistīja lielu zviedru publikas interesi. Rietumu Bankas galerijā izstāde būs apskatāma līdz 31. martam, pēc tam tā ceļos uz Ventspili.
Izstādes darbalaiks: darbadienās no plkst. 9 līdz 18. Ieeja, kā vienmēr, – bez maksas.
Adrese: Rietumu Bankas centrālais birojs Capital Centre, Vesetas iela 7, Rīga.